Pszichoinformatika

A végtelen tudat ismeretlen területei.

Az amerikai haditengerészet programja annak tanulmányozására, hogyan használják a csapatok az intuíciót

2021. december 04. 03:55 - Bognár Tas

Az Egyesült Államok haditengerészete 2012-ben elindított egy programot annak kivizsgálására, hogyan képezhetők ki a katonaság tagjai „hatodik érzékük”, vagyis intuitív képességük fejlesztésére harci és egyéb küldetések során.

department-of-the-navy-1-logo-svg-vector.jpg

A projekt ötlete nagyrészt azon iraki és afganisztáni katonák vallomásaiból származik, akik megmagyarázhatatlan veszélyérzetről számoltak be közvetlenül azelőtt, hogy ellenséges támadásba, vagy egy rögtönzött robbanószerkezetbe ütköztek – közölték a haditengerészet tudósai.

„Az emberi mintázatfelismeréssel és döntéshozatallal kapcsolatos kutatások arra utalnak, hogy létezik egy „hatodik érzék”, amelyen keresztül az emberek felismerhetik az egyedi mintákat és cselekedhetnek anélkül, hogy tudatosan és szándékosan elemeznék azokat” – áll a Haditengerészeti Kutatóhivatal 2012 február végén kiadott közleményében. A programot irányító tudósok – amelyet a haditengerészeti kutatóiroda „forradalminak” nevezett – általában úgy hivatkoznak erre a titokzatos felfogásra, mint a Pókember intuitív ereje nyomán „Pókérzék” bizsergésére.

"Gyűlnek a bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy ez az intuícióként vagy intuitív döntéshozatalként ismert képesség lehetővé teszi a minták gyors felismerését kétértelmű, bizonytalan és időben korlátozott információs kontextusokban" - mondta az iroda, hivatkozva számos, a kognitív pszichológiában és idegtudományban lektorált tanulmányra.

Az intuitív döntéshozatal fokozása implicit tanulás révén elnevezésű program négy év alatt 3,85 millió dollárt tesz elérhetővé azon kutatók számára, akik az intuíció működését szeretnék megvizsgálni. Az első javaslatok április 15-én esedékesek, és eddig több mint tucat olyan kutatóközpont és cég vezetői jelezték érdeklődésüket, amelyek olyan területekre szakosodtak, mint a kognitív pszichológia és a mesterséges intelligencia.

A haditengerészet azt várja, hogy a kutatás betekintést nyújt az intuíció tudományos alapjaiba, amely fogalom a nagyközönségben sokak összetévesztik a természetfelettivel. Azt is reméli, hogy az eredmények végül lehetővé teszik majd a katonai tudósok és tervezők számára, hogy kifinomult számítógépes modelleket készítsenek az intuíció működéséről, és olyan képzési programokat tervezzenek, amelyek segítenek a csapatoknak megtanulni jobban kihasználni intuitív képességeiket.

„Egyre több olyan anekdotikus bizonyíték áll rendelkezésre, amelyek szilárd kutatási erőfeszítésekkel kombinálva azt sugallják, hogy az intuíció kritikus szempontja annak, hogy mi, emberek hogyan kommunikálunk a környezetünkkel, és hogyan hozzuk meg végül sok döntésünket” – mondta Ivy Estabrooke, a program menedzsere. a Haditengerészeti Kutatási Hivatalnál – áll egy e-mailben.

"E kutatási törekvés teljes célja annak meghatározása, hogy tudunk-e olyan technikákat kifejleszteni, amelyek mérhetően javítják az intuíciót" - tette hozzá.

A program lendületét az elmúlt évek „jelentései és megbeszélései adták a bevetésről hazatérő tengerészgyalogosokkal és katonákkal” – mondta a Cmdr. Joseph Cohn, a haditengerészeti iroda programvezetője is. „Ezek a helyszínről származó jelentések gyakran részleteznek egy „hatodik érzéket” vagy „Pókérzéket”, amely figyelmeztette őket egy közelgő támadásra vagy I.E.D.-re, vagy amely lehetővé tette számukra, hogy egy új helyzetre reagáljanak anélkül, hogy tudatosan elemezték volna a helyzetet.”

A haditengerészet egy kanadai katonákból álló társaság esetére hivatkozik Afganisztánban, akik a tálibok 2006 nyarán lesét követően utólag azt mondták, hogy megérzéseik figyelmeztetést adtak.

Rámutatnak a vezérkari őrmester esetére is. Martin Richburgnak, aki egy iraki internetkávézóban valami furcsát érzékelt egy férfiban, sikerült megmentenie a kávézó 17 látogatójának életét a rögtönzött bombától, amelyet a férfi elhelyezett.

Természetesen az ilyen megérzések nem mindig helyesek, és a kutatási program egyik célja, hogy megtalálja a finomhangolás módját. A program eredményeit várhatóan kiberhadviselésben, pilóta nélküli drónos műveletekben és más olyan területeken fogják felhasználni, ahol a katonaság tagjait olyan helyzetekben kell fellépni, ahol nem áll rendelkezésre megbízható információ, vagy ahol a feldolgozandó információ mennyisége elsöprően nagy.

"Ez egy nagyon kreatív ötlet a haditengerészet részéről" - mondta John Kounios, a Drexel Egyetem pszichológia professzora. Kounios úr, akinek munkája a közleményben idézett tanulmányok között szerepel, elmondta, hogy csak néhány napja szerzett tudomást a kutatási programról.

„A katonai felszerelések nagyon drágák – mondta egy e-mailben –, de ehhez képest a kiképzés viszonylag olcsó. Az ilyen kiképzés nemcsak életeket menthet, hanem segíthet a katonai személyzetnek abban is, hogy hatékonyabban használják felszereléseiket.”

Kounios úr azt mondta, hogy lehetségesnek tartja a haditengerészet célját – hogy a csapatokat kiképezzék, hogyan használják ki jobban megérzéseiket –, de hangsúlyozta, hogy a szóban forgó intuitív képesség nem természetfeletti.

„A „hatodik érzék” kifejezés felidéző, de fennáll annak a veszélye, hogy azt a gondolatot közvetíti, hogy az intuíció pszichés vagy paranormális jelenség” – mondta.

Amikor egy ötlet „aha” pillanatként jelenik meg, Kounios úr hozzátette: „az emberek gyakran azt gondolják, hogy ez pszichés jelenség, mert nem tudják, honnan jött az ötlet. De ez a tudattalan információfeldolgozás eredménye."

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy az intuitív döntéshozatalban részt vevő neurális és kognitív folyamatok valójában sok hasonlóságot mutatnak az „implicit tanulás” folyamataival, vagy olyan tanulással, amely anélkül történik, hogy a tanuló tudatában lenne annak, hogy mit tanult vagy hogyan – mondta a haditengerészet.

A fokozott katonai kiképzés mellett a kutatók az új programot a továbbfejlesztett technológia fejlesztésére is szeretnék felhasználni. Ezra Sidran informatikus azt mondta, hogy haditengerészeti kutatási támogatásra tervez pályázni a „felügyelet nélküli gépi tanulás” vizsgálatára, amelyben egy számítógépes program függetlenül „elemzi, emlékszik és tanul”.

Don Tucker, az Oregoni Egyetem pszichológia professzora, akinek munkáját a haditengerészet közleménye is idézi, azt mondta, hogy a kutatás végül „nemcsak a katonai képzésben javíthat, hanem a sportban és számos munkakörben is”.

„Pókembernek szuperképességei voltak” – mondta Mr. Tucker. "De talán mi is, a többiek, megtanulhatjuk használni az intuitív megismerésünk tapasztalatait."

 

CHANNING JOSEPH

Szólj hozzá!
Címkék: kutatasok

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoinformatika.blog.hu/api/trackback/id/tr9216773280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása